Διάφορα

8 «κουραστικές» συμπεριφορές των παιδιών που αξίζει να ενθαρρύνουμε

36360-askquestions_590

8 «κουραστικές» συμπεριφορές των παιδιών που αξίζει να ενθαρρύνουμε ψυχολογια από Μαρία Κωνσταντοπούλου | 7 Ιουν 2017

Τα όρια και η πειθαρχία είναι σίγουρα απαραίτητα για το καλό των παιδιών. Κάποιες φορές, όμως, χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο ανεκτικοί και, ακόμα και αν μας κουράζουν με τη συμπεριφορά τους, πρέπει όχι μόνο να μην την περιορίσουμε, αλλά να την ενθαρρύνουμε. Μιλάμε για περιπτώσεις όπως…

1. Οι πολλές ερωτήσεις

Τα παιδιά μαθαίνουν από τις ερωτήσεις- αυτός είναι ο τρόπος τους να εξερευνήσουν τον κόσμο, πέρα από το σχολείο. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι η μία ερώτηση φέρνει την άλλη και ότι οι απανωτές ερωτήσεις μπορεί να καταλήξουν σε ένα είδος ανάκρισης και να γίνουν αρκετά κουραστικές. Τότε, θα πρέπει, ως γονείς, να δείξουμε υπομονή. Μάλιστα, ακόμα και αν δεν ξέρουμε την απάντηση σε μια ερώτησή τους, μπορούμε να το «παραδεχτούμε» και να «το ψάξουμε» μαζί με το παιδί. Αν δεν είναι αυτός ποιοτικός χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας, τότε ποιος είναι;
Εδώ θα δείτε πώς μπορείτε να απαντάτε στις πιο συχνές ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τον κόσμο και εδώ στις πιο… αμήχανες ερωτήσεις τους.

2. Το κλάμα
Το κλάμα είναι ο φυσικός τρόπος των παιδιών να εκφράσουν συναισθήματα που δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια. Αν και αρκετές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα από τα αληθινά, θα πρέπει απλώς να τα αφήσουμε να ξεσπάσουν. Επιπλέον, φράσεις του στιλ «Είσαι αγόρι, τα αγόρια δεν κλαίνε!» είναι αναχρονιστικές για ένα μικρό παιδί.
Για να σας καθησυχάσουμε, να θυμάστε πάντα ότι μετά τη μπόρα, ακολουθεί η ηρεμία.
3. Η άρνηση του να μοιραστούν
Δεν λέμε ότι πρέπει να αναθρέψουμε παιδιά χωρίς καμία ευαισθησία που σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, όμως δεν είναι υποχρεωμένα να μοιράζονται τα πράγματά τους απλά και μόνο επειδή τους το υποδεικνύουμε εμείς. Αυτή η μαμά τα είπε και μας κάλυψε!
Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορείτε να βρείτε συμβιβαστικές λύσεις, όπως σ’ αυτή της φωτογραφίας.


4. Το να λένε συνέχεια «όχι»
Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά δεν μας ανήκουν και ότι πολλές φορές έχουν τη δική τους γνώμη, ακόμα και αν αυτή δεν μας αρέσει. Με το να σεβόμαστε την άρνησή τους, τους μαθαίνουμε πώς να έχουν το θάρρος της γνώμη τους αλλά και πώς να μην φοβούνται να πουν «όχι» σε έναν ξένο που τα πλησιάζει , του οποίου οι προθέσεις μπορεί να είναι αμφιλεγόμενες.
5. Να κάνουν φασαρία
Είναι αυτονόητο ότι δεν εννοούμε πως πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να φωνάζουν σαν να μην υπάρχει αύριο με την άδειά μας, αλλά κάποιες φορές η φασαρία επιτρέπεται. Στο πάρκο, την παιδική χαρά ή ένα πάρτι, οι φωνές και τα γέλια είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά- σ' αυτές τις συνθήκες πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί.


6. Να… φοβούνται
Τα παιδιά φοβούνται τον γιατρό που θα τους κάνει το εμβόλιο ή ακόμα και κάποιον συγγενή που δεν έχουν «πάρει με καλό μάτι». Τότε, πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επικίνδυνοι αλλά ταυτόχρονα να σεβαστούμε τον φόβο τους. Φράσεις όπως «Είσαι μεγάλο παιδί και φοβάσαι ακόμα τις ενέσεις!», γεμίζουν τα παιδιά περισσότερες ανασφάλειες.

7. Να νιώθουν θυμό ή ζήλεια
Τα παιδιά βιώνουν και αρνητικά συναισθήματα. Στόχος μας ως γονείς δεν είναι να τα πνίξουμε, αλλά να τα αγκαλιάσουμε. Δεν είναι κακό να νιώθουν φόβο ή ζήλεια για ένα άλλο παιδάκι, αρκεί να τους μάθουμε πώς να τα διαχειριστούν. Δείτε σε σχετικό άρθρο μας πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.
8. Να κάνουν λάθη
Τα λάθη είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει ένα παιδί. Τότε, εμείς καλούμαστε να του δείξουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ότι κι εμείς κάνουμε λάθη αλλά ταυτόχρονα ότι μαθαίνουμε από αυτά. Από τα πιο απλά πράγματα, όπως το δέσιμο των κορδονιών, μέχρι μία δύσκολη άσκηση στα Μαθηματικά, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν, να μάθουν να μην το βάζουν κάτω και να δέχονται τις αποτυχίες τους ως κάτι θετικό.


Πηγή: Brightside.me

Πηγή – mama365.gr

Loading...