Διάφορα

7 σωτήριες συμβουλές για να κόψει το παιδί την πάνα

38997-pottybaby-590

7 σωτήριες συμβουλές για να κόψει το παιδί την πάνα δραστηριοτητες από Μαρία Κωνσταντοπούλου | 25 Ιαν 2018 Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τις συνήθειες ενός μικρού παιδιού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το πώς θα κόψει την πάνα και πώς θα μάθει σιγά-σιγά να πηγαίνει τουαλέτα. Η περίοδος μετάβασης, λοιπόν, μπορεί να γίνει πολύ πιο… ανώδυνη για όλους αν ακολουθήσετε κάποιες δοκιμασμένες συμβουλές που εγγυώνται ότι θα κάνουν το έργο σας πολύ πιο εύκολο.

*Φωτογραφία: babycarementor.com

Δείτε τα προειδοποιητικά σημάδια
Με το να πιέσετε το μικρό σας να αποχωριστεί την πάνα του, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Αντ’ αυτού, πάρτε τον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς και αναζητήστε όλα εκείνα τα σημάδια που θα σας πουν ότι το παιδί είναι έτοιμο γι’ αυτή την αλλαγή.
Ποια είναι αυτά όμως;
-Παραπονιέται περισσότερο ότι το ενοχλεί η βρεγμένη πάνα του.
-Απομονώνεται για να κάνει την ανάγκη του.
-Βλέπει άλλα παιδιά να χρησιμοποιούν το γιο-γιο και αρχίζει να ρωτάει γι’ αυτό.
-Μένει στεγνό και καθαρό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ακόμα και μετά τον βραδινό ύπνο.
Κάντε τις πρώτες κουβέντες μαζί με ένα βιβλίο

Πριν αρχίσετε να αναλαμβάνετε δράση, το βασικό είναι να προετοιμάσετε το παιδί για το τι θα ακολουθήσει έτσι ώστε να μην ξαφνιαστεί. Να θυμάστε ότι το γιο- γιο είναι μια σημαντική κατάκτηση, που συνδέεται με την αυτονομία και την ανάπτυξη του παιδιού-γι’ αυτό και τα βήματα που θ’ ακολουθήσετε πρέπει να γίνουν αργά και σταθερά. Με αφορμή, λοιπόν, ένα βιβλίο, μπορείτε να ανακινήσετε το επίμαχο θέμα και να το κάνετε πιο φιλικό για παιδιά.
Μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι οι εξής: «Ο μάγος Γιογιοδούλης και η πάνα μου», «Αντίο Πάνα», «Ο Φοίβος και το πράσινο γιο-γιο».

*Φωτογραφία: pull-ups.com

Προμηθευτείτε με τα κατάλληλα εργαλεία
Κάποιοι γονείς επιμένουν στα κλασικά γιο-γιο ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν τα παιδικά καθισματάκια για την τουαλέτα. Το θετικό στην πρώτη περίπτωση είναι ότι το μικρό σας θα μπορεί να το χρησιμοποιεί όπου αισθάνεται πιο άνετα (ακόμα και στο δωμάτιό του, μέχρι να εξοικειωθεί) ενώ στη δεύτερη περίπτωση, ότι μαθαίνει κατευθείαν να πηγαίνει στην τουαλέτα και στο τέλος εσείς θα χρειαστεί απλώς να τραβήξετε το καζανάκι και όχι να καθαρίσετε. Συμπληρωματικό εργαλείο για το παιδικό κάθισμα είναι μία μικρή σκάλα, εκτός αν επιλέξετε ένα κάθισμα με αναδιπλούμενη σκάλα, όπως αυτό εδώ.

Η παρουσία σας είναι απαραίτητη
Τις πρώτες μέρες της… εκπαίδευσης φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι για να ενισχύσετε την προσπάθεια του παιδιού. Το πρώτο βήμα είναι να το ρωτάτε αρκετά συχνά αν θέλει να πάει τουαλέτα και το δεύτερο να αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν πολλά ατυχήματα.
Αφήστε το να κυκλοφορεί χωρίς εσώρουχο

'Ενα ακόμη τρικ για να συνηθίσει το παιδί στην ιδέα ότι δεν θα φοράει πάνα είναι να μην φοράει και εσώρουχο. Έτσι, θα καταλάβει ότι έχει δύο επιλογές: είτε να πάει στην τουαλέτα είτε να κάνει πάνω του την ανάγκη του. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, προς όφελός την τάση των παιδιών για ελευθερία και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Και πάλι , όμως, δεν θα πρέπει να απογοητευτείτε από τα ατυχήματα των πρώτων ημερών- αυτά είναι δεδομένα.

*Φωτογραφία: inhabitat.com
Μικρές πράξεις επιβράβευσης
Τα αυτοκόλλητα με τους αγαπημένους ήρωές του ή αυτά που γράφουν «μπράβο» είναι μια καλή ιδέα για να ξέρει το παιδί ότι ο κόπος του επιβραβεύεται και ότι εσείς αναγνωρίζετε την προσπάθειά του. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε έναν πίνακα/ ημερολόγιο επιβράβευσης στον οποίο θα κολλάτε αστεράκια κάθε φορά που το παιδί προσπαθεί και τα καταφέρνει.
Τι πρέπει να προσέξετε όταν κόψετε την πάνα τη νύχτα
Οι περισσότεροι γονείς προτιμούν το σταδιακό κόψιμο της πάνας τη μέρα μέχρι το παιδί να συνηθίσει στις καινούριες συνθήκες και μετά προχωρούν στο κόψιμο της πάνας τη νύχτα. Όταν φτάσετε σ’ αυτό το στάδιο κι εσείς, φροντίστε να βάλετε υπόστρωμα στο κρεβάτι του παιδιού, να περιορίσετε τα πολλά υγρά πριν τον ύπνο και να τηρείτε μια ρουτίνα τουαλέτας κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί.
Πηγή: popsugar.com

Πηγή – mama365.gr

Loading...