Διάφορα

4 έξυπνα κόλπα για να μην είναι το παιδί ανυπόμονο

38117-ipomoni-590

4 έξυπνα κόλπα για να μην είναι το παιδί ανυπόμονο ψυχολογια από Φοίβη Γλύστρα | 25 Οκτ 2017 Η υπομονή είναι αρετή που σπανίζει ακόμη και στις τάξεις των ενηλίκων. Αν σκεφτεί, λοιπόν, κανείς πόσο δύσκολο του είναι να περιμένει για κάτι που λαχταρά ή να κάθεται ψύχραιμος και χαλαρός όταν η ώρα δεν λέει να περάσει, θα συνειδητοποιήσει ότι ένα παιδί δυσκολεύεται δεκάδες φορές περισσότερο. Γι' αυτό, το κλειδί για υπομονετικά παιδιά, βρίσκεται στις δημιουργικές, παιχνιδιάρικες λύσεις, όπως αυτές…

#1 «Μαμά, σε πόση ώρα;»

Το πρόβλημα: Τα παιδιά δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια του χρόνου όταν είναι ακόμη μικρά. Το μυαλό τους λειτουργεί πιο αφηρημένα, γι' αυτό τους είναι πραγματικά ακατανόητη η διαφορά ανάμεσα στο «σε ένα τέταρτο» και στο «σε μια ώρα». Όταν, λοιπόν, ρωτάνε «Πότε θα γυρίσει ο μπαμπάς» ή «Σε πόση ώρα φεύγουμε;» πρέπει να προσαρμόσουμε την απάντησή μας στα (αντιληπτικά) δεδομένα τους.
Οι λάθος λύσεις: Το «Κάνε υπομονή, σε 10 λεπτά φεύγουμε» μεταφράζεται σε κινέζικα στο μυαλό τους. Μην χρησιμοποιείται την γλώσσα των ενηλίκων -εν ολίγοις, μην προσπαθείτε ένα μικρό παιδί να καταλάβει τι σημαίνει μισή ή μία ώρα.
Έξυπνα κόλπα: Οπτικοποιήστε τον χρόνο. Χρησιμοποιήστε εικόνες και σημάδια όπως «Ο μπαμπάς θα γυρίσει, όταν ο ήλιος κρυφτεί πίσω απ' αυτό το σπίτι». Για πιο μικρά διαστήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλεψύδρα απ' αυτές που υπάρχουν στα επιτραπέζια. Τέλος, για να το βοηθήσετε να αντιληφθεί τα χρονικά διαστήματα μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα ρολόι με τον παρακάτω τρόπο.

#2 «Φτάνουμε;»

Το πρόβλημα: Όταν ένας ενήλικας κολλάει στην κίνηση μπορεί να οδηγηθεί στην παράνοια. Φανταστείτε, λοιπόν, πώς επιδρά η ίδια περίπου συνθήκη στην πολύ πιο ανυπόμονη φύση ενός παιδιού. Επειδή, όμως, το παιδί αποκλείεται να σκεφτεί «Δεν έχει νόημα να γκρινιάζω. Ας διατηρήσω τη νηφαλιότητά μου.», μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι που θα το εμποδίσει να πει 345 φορές «Φτάνουμε;».
Το παιχνίδι: Οι συμμετέχοντες κάνουν από μέσα τους μια ευχή. Στη συνέχεια, συμφωνούν σ' αυτό που ψάχνουν -πράγματα που είναι μπλε/ πράγματα που αρχίζουν από «α»/ ταμπέλες/ λεωφορεία ή ό,τι άλλο θέλετε. Ο πρώτος που θα βρει 20 (ή λιγότερα ή περισσότερα) τέτοια «πράγματα» κερδίζει και η ευχή του πραγματοποιείται. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα ζητούμενα στην ηλικία του παιδιού και αντί για ευχή να ορίσετε ένα μικρό έπαθλο.

#3 «Πότε θα 'ρθει το “αύριο”;»

Το πρόβλημα: Όταν ένα παιδί ανυπομονεί για ένα μεγάλο γεγονός, όπως είναι το πάρτι του, η πρώτη μέρα των διακοπών ή τα Χριστούγεννα, έχει την τάση να ρωτά… επίμονα πότε θα έρθει επιτέλους η πολυπόθητη ημέρα. Επειδή η απάντηση «Όχι ακόμα, σε 13 μέρες» μπορεί να μην του λέει απολύτως τίποτα, δοκιμάστε το παρακάτω κόλπο και κατευνάστε κάπως την ανυπομονησία του.
Η έξυπνη λύση: Φτιάξτε ένα ημερολόγιο από αριθμημένους φακέλους (όπως της φωτογραφίας), όπου κάθε ημέρα θα αντιστοιχεί σε μια μικρή έκπληξη την οποία θα περιγράφετε σε ένα χαρτάκι τοποθετημένο μέσα στο φάκελο. Ένα μικρό γλυκό, μια βόλτα στο πάρκο, ένα καινούριο βιβλίο ή μια βραδιά με ταινίες μπορεί να είναι μερικές από τις μικρές εκπλήξεις που θα κάνουν την αναμονή πιο εύκολη για το παιδί.

#4 «Μαμά! Μαμά! Μαμά! Μαμά! ΜΑΜΑ!»

Το πρόβλημα: Προσπαθείς να σταυρώσεις δυο κουβέντες (ενίοτε αρκετά σημαντικές) μ' έναν άνθρωπο κι εκείνη ακριβώς το παιδί νιώθει ότι χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας για ένα ζήτημα μάλλον δευτερεύον. Το αποτέλεσμα είναι να προσπαθείς να μοιράσεις την προσοχή σου άνευ επιτυχίας και τελικά, να εκνευρίζεσαι.
Η έξυπνη λύση: Κατ' αρχάς εξηγήστε του, ότι πρέπει να περιμένει τη σειρά του για να σας μιλήσει (όταν δεν συμβαίνει κάτι επείγον), γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να τον διακόπτουν. Έπειτα, κάντε μια συμφωνία μαζί του, που περιλαμβάνει τα εξής: όταν θα θέλει να σας μιλήσει, αλλά ήδη μιλάτε με κάποιον άλλον, θα πιάνει το χέρι σας χωρίς να σας μιλήσει. Εσείς, θα ακουμπάτε το χέρι του με το δικό σας, δείχνοντάς του έτσι ότι έχει την προσοχή σας, απλώς θα πρέπει να περιμένει για λίγο. Έχει σημασία να επιβραβεύσετε το παιδί τις πρώτες φορές που θα εφαρμόσει τη συμφωνία σας, αλλά και να τηρήσετε την υπόσχεσή σας ρωτώντας το αμέσως μόλις ευκαιρήσετε τι ήθελε κι ακούγοντάς το προσεκτικά.

Καλή επιτυχία και… υπομονή, μαμάδες!

Πηγή – mama365.gr

Loading...