Μπαμπάς

3+1 λόγοι για να έρθει το παιδί σας σε επαφή με τα βιβλία από πολύ μικρή ηλικία

31-λόγοι-για-να-έρθει-το-παιδί-σας-σε-επαφή.jpg


Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού. Είναι η παρέα που το συντροφεύει όλες τις ώρες και το βράδυ πριν αποκοιμηθεί. Ωστόσο, αυτή η σχέση χτίζεται με τα χρόνια. Ξεκινάει από μικρή ηλικία, έτσι ώστε αυτό να εξοικειώθεί με την ανάγνωση και στη συνέχεια να επιλέγει συνειδητά τους τίτλους που το ενδιαφέρουν. Η επαφή του παιδιού με τα βιβλία από πολύ μικρή ηλικία είναι καθοριστική για την ψυχολογία του, όχι μόνο εκείνη την περίοδο αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Ένα βιβλίο γεμίζει τα πολύ μικρά παιδιά με όνειρα και φαντασία και τα βοηθά να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από ευχάριστες ιστορίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με τον μαγικό κόσμό μιας βιβλιοθήκης από πολύ μικρή ηλικία και εμείς διαλέξαμε να σας πούμε τέσσερις από αυτούς…

1. Βοηθούν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου

Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε έναν τρόπο με τον οποίο εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο ενός παιδιού, τότε αυτός θα ήταν σίγουρα τα βιβλία. Όσο περισσότερες ιστορίες διαβάζουμε στα παιδιά μας, τόσο περισσότερες λέξεις αφομοιώνουν. Ένας τίτλος που σίγουρα συμβάλλει σε αυτό είναι «Οι πρώτες μου 100 λέξεις» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Οι όμορφες εικόνες και τα παραθυράκια κρύβουν νέες λέξεις και φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με άγνωστο λεξιλόγιο από την καθημερινότητα. Τα μικρά έως τριών ετών έλκονται πολύ από βιβλία με τόσο όμορφη εικονογράφηση.

2. Διεγείρουν τη φαντασία

Τα παιδιά έχουν έμφυτη φαντασία. Όταν, δε, αυτή ενισχύεται από τις ιστορίες που πραγματεύονται τα βιβλία, τότε θα εκπλαγείτε απ’ όσα μπορεί να σκεφτεί το μυαλουδάκι τους. Πολλές φορές τα παιδιά ταυτίζονται και δένονται με τους πρωταγωνιστές και μάλιστα πλάθουν ιστορίες ή κάνουν ανασκόπηση της ημέρας τους λίγο πριν κοιμηθούν. Ένα βιβλίο που θα αγαπήσει σίγουρα το παιδί σας και θα γίνει η καλύτερη παρέα πριν τον ύπνο είναι το «Καληνύχτα, μαϊμουδάκι» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το συγκεκριμένο έχει έναν «μαγικό» φακό με τον οποίο το παιδί «φωτίζει» τις εικόνες για να βρει όλα τα ζωάκια. Θα το ενθουσιάσει και θα πλάσει με τη φαντασία του διάφορες ιστορίες για το πού κρύβεται το κάθε ζωάκι. Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και τα βιβλία «Καληνύχτα, λιονταράκι» και «Καληνύχτα, αρκουδάκι»!

 

3. Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση 

Κι όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι η επαφή των παιδιών με τα βιβλία από μικρή ηλικία αυξάνει το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχουν στον εαυτό τους. Ουσιαστικά, από πολύ νωρίς αποκτά αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση η οποία διαμορφώνεται όταν αυτό γνωρίζει ποια είναι η θέση του μέσα στον κόσμο, ποιος είναι και τι ακριβώς κάνει. Και σε αυτό βοηθούν πολύ οι χαρακτήρες των βιβλίων και οι ιστορίες που πλάθονται γύρω από αυτούς.

4. Κατανόηση συναισθημάτων

Τα βιβλία αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών ενός μικρού παιδιού, έτσι ώστε αυτό να κατανοήσει και να εκφράσει με μεγαλύτερη άνεση τα συναισθήματά του. Μέσα από αντιδράσεις των πρωταγωνιστών, τα παιδιά ταυτίζονται και μπορούν να αναγνωρίσουν πιο εύκολα τι νιώθουν. Τα βιβλία των συναισθημάτων βοηθούν πολύ σε αυτό. Ένα από αυτά που έχουμε ξεχωρίσει τελευταία είναι το «Μου αρέσει να φέρομαι με καλοσύνη» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Με το συγκεκριμένο διαδραστικό βιβλίο ένα παιδί μπορεί να κατανοήσει με απλό τρόπο γιατί είναι σημαντικό να φέρεται με καλοσύνη. Αντίστοιχα, με το «Μερικές φορές ανησυχώ», αυτό μπορεί να νιώσει πιο άνετα να εκφράσει τους φόβους του ή όσα το προβληματίζουν. Αυτό που κάνει τα παιδιά να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα βιβλία είναι η διαδραστικότητά τους.

Διαθέτουν, δηλαδή, απλές δραστηριότητες και κινούμενα μέρη που κάνουν τα παιδιά να ασχολούνται ακόμα περισσότερο με αυτά. Είναι ιδανικά για παιδιά μικρής ηλικίας που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν.

Η σχέση του παιδιού με το βιβλίο χτίζεται νωρίς και τα οφέλη είναι για μια ζωή. Γνωρίστε του τον μαγικό κόσμο του βιβλίου από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του!


Πηγή

Loading...