Μωρό

Χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί για το σχολείο

sxoleio.jpg


Σε λίγες ημέρες τα σχολεία ανοίγουν και οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες, ενώ τα «πρωτάκια» για πρώτη φορά θα πάνε στο «μεγάλο» σχολείο, το δημοτικό. Φέτος, ειδικά οι συνθήκες λόγω κορονοϊού είναι ιδιαίτερες και η σχολική καθημερινότητα θα είναι διαφορετική, λόγω των μέτρων προστασίας.

Αυτό, όμως, που δεν αλλάζει, είναι το άγχος πολλών παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο. Άλλωστε, όλες οι τάξεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες έχουν τις δικές του δυσκολίες που αγχώνουν λιγότερο ή περισσότερο τους μαθητές. Πώς, λοιπόν, μπορείτε εσείς οι γονείς να προετοιμάσετε ψυχολογικά τα παιδιά για την επιστροφή στο σχολείο;

Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί για ό, τι έχει να αντιμετωπίσει.
  • Του δίνετε κίνητρα για να μελετά, να είναι δραστήριο, να μη, τα παρατά και να μην δειλιάζει στα δύσκολα.
  • Το βοηθάτε ο να οργανώσει καλά τον χρόνο του, το πρόγραμμα του, με όλες τις δραστηριότητες που θα έχει. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στο να οργανωθούν, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τεμπελιάζουν ή ότι είναι αδιάφορα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να μην συμβαίνει. Απλά μπορεί να μην ξέρουν από πού πρέπει να αρχίσουν.
  • Δεν συγκρίνετε ποτέ το παιδί σας με άλλα παιδιά. Αν προκύψει σύγκριση θα πρέπει να είναι μόνο για ενεργοποίηση και όχι για να το μειώσετε.
  • Ενημερώνετε το παιδί ότι στο σχολείο θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και θα έρθει αντιμέτωπο με πολλές διαφορετικές νοοτροπίες και συμπεριφορές. Εκείνο δε θα πρέπει να φοβάται να είναι ο εαυτός του. Να ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να σέβεται τη διαφορετικότητα, καθώς και να ενημερώνει τους δασκάλους του αν αντιληφθεί ότι κάποιο παιδί χρειάζεται βοήθεια.


Πηγή

Loading...