Μαμά

Υπνική άπνοια: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό

image

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να αναζητούν οι ασθενείς άμεσα τη συμβουλή του γιατρού ώστε να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή και να αποφύγουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές ακολούθησαν μια εναλλακτική προσέγγιση για να εξετάσουν τον αντίκτυπο της υπνικής άπνοιας, καθώς παρακολούθησαν ασθενείς σε πραγματικό χρόνο ενώ κοιμούνται. «Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν σε πραγματικό χρόνο τις επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας στον μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας» αναφέρει ο Τζόναθαν Τζουν, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.

Η υπνική άπνοια εκδηλώνεται όταν το ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού «κλείνει» κατά τη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας προσωρινά την αναπνοή. Αν και είναι γνωστό ότι η άπνοια συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2, δεν είχε διευκρινιστεί εάν η άπνοια αποτελεί αιτία αυτών των επιπλοκών ή απλώς παράγοντα κινδύνου που οδηγεί έμμεσα σε αυτές λόγω παχυσαρκίας (το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί κοινό γνώρισμα των ασθενών με υπνική άπνοια).

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr


Πηγή άρθρου – mothersblog.gr

Loading...