Μπαμπάς

Τα τέσσερα απαραίτητα που πρέπει να μάθετε στο παιδί πριν πάει στο νηπιαγωγείο

Τα-τέσσερα-απαραίτητα-που-πρέπει-να-μάθετε-στο-παιδί-πριν.jpg


Το παιδί σας έφτασε στην ηλικία των 5 ετών κι ετοιμάζεται να πάει στο νηπιαγωγείο. Και μπορεί στο μυαλό σας ενδεχομένως να είναι ακόμα το μωρό σας, όμως, το παιδί είναι πλέον σε ηλικία να κατανοεί πολλά περισσότερα από όσα εσείς νομίζετε.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να μάθετε στο παιδί σας, ώστε να είναι προετοιμασμένο σε καταστάσεις που μπορεί να τύχουν.

Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζει όταν θα γίνει 5 ετών

Τα ονόματα των γονιών και τα κινητά τους τηλέφωνα

Τα παιδιά σας σας ξέρουν ως «Μαμά» και «Μπαμπάς», πρέπει όμως να ξέρει επίσης ότι η μαμά και ο μπαμπάς έχουν πραγματικά ονόματα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το παιδί σας γνωρίζει το μικρό σας όνομα και το επίθετό σας (ειδικά αν είστε η μαμά και κρατάτε το δικό σας επίθετο) καθώς και έναν αριθμό, στον οποίο μπορεί να σας βρει ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να το κάνετε μέσα από ένα τραγούδι, έτσι ώστε η μελωδία να το κάνει να θυμάται καλύτερα και τους «στίχους». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μοιραστεί τη πληροφορία του με έναν ενήλικα, αν ποτέ βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Να κοιτάζει αριστερά και δεξιά

Ακόμα κι αν είστε οι πιο προσεκτικοί γονείς του κόσμου, μπορεί να υπάρξει μια στιγμή που το παιδί θα διαφύγει της προσοχής σας ή θα τρέξει να προλάβει ένα φίλο και θα χρειαστεί να περάσει το δρόμο. Φροντίστε λοιπόν να το έχετε εκπαιδεύσει σωστά. Μάθετε του να κοιτάζει και από τις δυο πλευρές πριν περάσει το δρόμο και το πιο σημαντικό απ’ όλα να μην περνάει το δρόμο αν δεν συνοδεύεται από έναν ενήλικα.

Να μην φοβάται όλους τους ξένους

Είναι λογικό στην προσπάθεια σας να το προστατέψετε, να λέτε στο παιδί να μην μιλάει και να μην παίρνει τίποτα από αγνώστους. Αν όμως το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα ή έχει χαθεί για παράδειγμα, θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιον ξένο. Σιγουρευτείτε ότι ξέρει τι στολή φοράει ένα αστυνομικός και ότι θα είναι σε θέση να ζητήσει βοήθεια από μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, όπως μια μαμά και έναν μπαμπά και τα παιδιά τους ή έναν υπάλληλο καταστήματος.

Να μη μιλάει σε αγνώστους

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, εκπαιδεύετε το παιδί να απευθύνεται για βοήθεια αν χρειαστεί σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Το βασικό, όμως, είναι να του μάθετε να μη μιλάει σε αγνώστους, να μην δέχεται πράγματα από κάποιον που δεν τον γνωρίζει και το κυριότερο, δεν ακολουθεί ποτέ κάποιον που δεν τον γνωρίζει. Το παιδί σε αυτή την ηλικία γνωρίζει τους στενούς σας συγγενείς και τον στενό σας κύκλο, οπότε του καθιστάτε σαφές πως ποτέ δεν μιλάει με κάποιον που δεν ανήκει σε αυτόν τον κύκλο. Ακόμη και αν του πει ότι είναι φίλος/η του μπαμπά ή της μαμάς. σε αυτή την περίπτωση του μαθαίνετε πως φεύγει ή βάζει τις φωνές ή αν είναι στο σχολείο φωνάζει τη δασκάλα του.


Πηγή

Loading...