Μωρό

Τα σχολεία ανοίγουν και ιδού 4 βήματα για να βάλετε το παιδί για ύπνο

4556f9757414c95d6b9db044b0c9421c.jpg


Τη Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία με το μυαλό τους – για να είμαστε και ειλικρινείς – τον πρώτο καιρό, να είναι ακόμη στο καλοκαίρι. Η προσαρμογή στο πρόγραμμα του σχολείου δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.

Όπως δεν είναι κι εύκολο να βάλεις τα παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερης ηλικίας σε πρόγραμμα ύπνου και να κοιμούνται πάλι νωρίς, μιας και πολλά το καλοκαίρι είχαν ένα πιο ελαστικό ωράριο στην ώρα που έπεφταν στο κρεβάτι.

Αλλά μην απογοητεύεστε. Δείτε παρακάτω τέσσερα βήματα που θα σας βοηθήσουν.

Κάντε μαζί τον προγραμματισμό

Τα παιδιά λατρεύουν το αίσθημα της υπευθυνότητας. Ζητήστε τους λοιπόν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι πρέπει να περιλαμβάνει η ρουτίνα πριν τον ύπνο. Συζητήστε να σας πουν τι τους αρέσει και τι όχι. Προφανώς και δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το βούρτσισμα των δοντιών από την λίστα αλλά μπορούν να διαλέγουν μόνα τους τις πιτζάμες που θα φορέσουν.

Ξεκινήστε νωρίτερα

Διαλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα για να αρχίσετε να ετοιμάζεστε για το κρεβάτι αλλά ξεκινήστε 10 λεπτά νωρίτερα. Το καλύτερο είναι να «κόψετε» χρόνο από την τηλεόραση που βλέπουν ώστε να επιτρέψετε στον εγκέφαλο να ηρεμήσει.

Κάντε το διασκεδαστικό

Ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι τα δοντάκια των παιδιών σας είναι καθαρά είναι να τα βουρτσίζουν για τουλάχιστον δύο λεπτά. Πώς όμως θα πείσετε ένα παιδάκι να βουρτσίζει τα δοντάκια του για δύο ολόκληρα λεπτά; Μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνίδι. Να του πείτε δηλαδή ότι το αγαπημένο του αρκουδάκι θέλει να δει πώς βουρτσίζει τα δόντια του ώστε κι εκείνο να ξέρει ή αν βοηθάτε κι εσείς στη διαδικασία να ρωτάτε πρώτα με ποια δοντάκια θέλει το παιδί να ξεκινήσετε (με τα πάνω ή τα κάτω;)

Μιλήστε για την ημέρα σας

Λίγο πριν βάλετε το παιδί για ύπνο, πάρτε το στην αγκαλιά σας και ζητήστε να σας περιγράψει την ημέρα του. Ποια ήταν η αγαπημένη στιγμή της ημέρας; Είναι μια μικρή δραστηριότητα που σας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσετε και να ηρεμήσει το μυαλό και των δύο.


Πηγή

Loading...