Μωρό

Τα πολύτιμα μαθήματα που παίρνει ο γονιός από το παιδί του

todaysparent.jpg


Ξέρουμε πως οι γονείς είναι εκείνοι που μαθαίνουν στο παιδί, του διδάσκουν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Όμως και το παιδί το ίδιο διδάσκει τους γονείς και μάλιστα τους διδάσκει πράγματα πολύτιμα, αξίας που ενδεχομένως μέχρι τότε να μην γνώριζαν και οι ίδιοι πως τα είχαν ή μπορούν να τα αποκτήσουν.

Δείτε παρακάτω ποια μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από το παιδί μας:

Υπομονή

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου και το ξέρετε αυτό από πρώτο χέρι. Υπάρχουν φορές που το παιδί σας σας βγάζει εκτός εαυτού και άλλες πάλι φορές που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερος άνθρωπος. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Ακόμα κι αν το μικρό σας αρνείται να κοιμηθεί τα μεσάνυχτα ή απαιτεί αν ακούσει ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Μπορεί πραγματικά πολλές φορές να θέλετε να τρέξετε μακριά από μια κατάσταση ωστόσο ξέρετε ότι αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε πραγματικότητα. Διατηρείται την ψυχραιμία σας και έχετε μάθει να είστε υπομονετικοί ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Αυτοέλεγχος

Μήπως το μικρό σας έριξε το κινητό σας τηλέφωνο για εκατοστή φορά ή μήπως έχυσε το γάλα πάνω του την ώρα που ήσασταν έτοιμοι να φύγετε για το σχολείο; Ό,τι και να είναι η ζημιά έχει ήδη γίνει. Καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά είναι παιδιά και οι λεπτές κινητικές τους δεξιότητες είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Έτσι την επόμενη φορά που το παιδί σας κάνει ένα μίνι διάλειμμα από τα μαθήματα, αντί να κάνετε το διάλειμμα κόλαση, ελέγξτε το θυμό σας και προσφέρετε τη βοήθεια σας.

Πειθαρχία και συνέπεια

Το παιδί σας μαθαίνει πώς να είναι συνεπής. Μπορεί αν σας υπενθυμίσει ότι την τελευταία φορά του επιτρέψατε να φάει σοκολάτα τα μεσάνυχτα και να μην καταλαβαίνει τώρα γιατί σας φαίνεται παράλογο. Αν θέλετε λοιπόν να πειθαρχήσει το παιδί σας θα πρέπει να είστε πειθαρχημένοι και με τον εαυτό σας

Όταν προσπαθείτε να διδάξετε κάτι το μικρό σας φροντίστε να το ακολουθείτε κι εσείς οι ίδιοι. Έτσι δεν θα χρειάζεται να λέτε ψέματα. Φροντίστε κι εσείς οι ίδιοι να μην βλέπετε τηλεόραση στη διαπασών, να κρατάτε τις υποσχέσεις σας και να τρώτε όλο το φαγητό σας. Η πειθαρχία κάνει τα παιδιά να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και τους γονείς να ανησυχούν λιγότερο.

Συγχώρεση και αγάπη άνευ όρων

Πόσες φορές έχετε αθετήσει μια υπόσχεση που δώσατε στο παιδί ή του θυμώσατε και το μαλώσατε; Εξακολουθείτε όμως να σας αγαπά περισσότερο απ’ όλους, έτσι δεν είναι; Τα παιδιά διδάσκουν στους γονείς πράξεις καλοσύνης και συγχώρεσης. Αν θέλετε να παιδιά σας να παραβλέπουν τις εναλλαγές στη διάθεσή σας και να μάθουν να συγχωρούν πρέπει κι εσείς να κάνετε το ίδιο. Εφαρμόστε αυτές τις αρετές αν θέλετε να γίνει ένα συμπονετικό και καλόκαρδο παιδάκι.


Πηγή

Loading...