Μωρό

Τα οφέλη για το παιδί όταν του διαβάζετε παραμύθια

d888bb3ac0932627f0b18f6b52f06d68.jpg


Μεγαλώσαμε με την γιαγιά ή τον παππού να μας διηγούνται παραμύθια. Ή με τη μαμά να μας διαβάζει πριν κοιμηθούμε. Και είναι αυτό μία από τις καλύτερες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Σήμερα αρκετοί γονείς αμελούν να  διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους. Ωστόσο, αυτό που όλοι θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως τα παραμύθια δεν προσφέρουν μόνο ψυχαγωγία στα παιδιά, αλλά τα ωφελούν σε πολύ πιο ουσιώδεις τομείς.

Δείτε τα κυριότερα οφέλη που αποκομίζουν από αυτά:

  • Καλλιεργείται η φαντασία τους. Ακούνε όλες αυτές τις ιστορίες που τους διαβάζετε, εντυπωσιάζονται και προσπαθούν να κάνουν εικόνα όσων περιγράφετε. Αυτό μόνο με τη βοήθεια της φαντασίας είναι εφικτό…
  • Ταυτίζονται με τους ήρωες, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα προς μίμηση για τα παιδιά. Όχι βέβαια για τις υπερ-δυνάμεις που μπορεί να διαθέτουν, αλλά για τις πιο γήινες ικανότητές τους.
  • Όπως ακριβώς κάνουν οι ήρωες των παραμυθιών, έτσι και τα παιδιά διδάσκονται να παλεύουν και να διεκδικούν μέχρι τέλους οτιδήποτε επιθυμούν να αποκτήσουν ή να κατακτήσουν. Ουσιαστικά μαθαίνουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά τους.
  • Μπορεί στα παραμύθια να νικάει το καλό, όμως τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι, για να γίνει αυτό, πρέπει να μοχθήσει κανείς. Τίποτα δεν κατακτάται εύκολα στη ζωή!
  • Γνωρίζουν για πρώτη φορά αρετές όπως η γενναιότητα, η αποφασιστικότητα, η αυταπάρνηση και πολλές ακόμα, τις οποίες ονειρεύονται να αποκτήσουν και εκείνα όταν μεγαλώσουν.
  • Μέσα από τη συχνή ανάγνωση παραμυθιών, αυξάνονται και οι πιθανότητες να αγαπήσουν μακροπρόθεσμα τα εξωσχολικά βιβλία. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν νέες λέξεις και εμπλουτίζουν σταδιακά το λεξιλόγιό τους.


Πηγή

Loading...