Μαμά

Τέσσερις λόγοι που παίρνετε βάρος το φθινόπωρο

Τέσσερις-λόγοι-που-παίρνετε-βάρος-το-φθινόπωρο.jpg


Το φθινόπωρο είναι μία μεταβατική περίοδος. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, γονείς και παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα καθημερινή ρουτίνα με σχολείο, επιστροφή στη δουλειά, εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το διάστημα αυτό δεν αποκλείεται να δείτε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει και οι λόγοι είναι οι εξής:

Λιγότερα φρούτα εποχής

Το καλοκαίρι τα φρούτα έχουν την τιμητική τους. Μπορείτε να τα φάτε σκέτα, σε smoothies, στο πρωινό. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η διατροφή την περίοδο του καλοκαιριού περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα που χαρακτηρίζονται για την χαμηλή θερμιδική τους αξία και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα.
Το φθινόπωρο τα φρούτα εποχής είναι λιγότερα με αποτέλεσμα να καταφεύγετε σε άλλες εναλλακτικές για τα ενδιάμεσα σνακ της ημέρας.

Λιγότερη σωματική άσκηση

Οι θερμοκρασίες πιο χαμηλές και σταδιακά νυχτώνει όλο και πιο νωρίς. Οι βόλτες περιορίζονται ειδικά τις μέρες με κακοκαιρία, δύσκολα παίρνετε απόφαση να βγείτε ακόμα και για ένα περπάτημα στο τετράγωνο του σπιτιού.

Δεν πίνετε πολύ νερό

Το καλοκαίρι η ζέστη έχει σαν αποτέλεσμα και την κατανάλωση περισσότερου νερού μέσα στη μέρα. Τώρα το σκηνικό του καιρού αλλάζει, οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και ειδικά μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας είναι πιθανό να πίνετε πολύ λιγότερο νερό από ότι πριν και χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντικό όχι μόνο για την ευρύτερη υγεία του οργανισμού, αλλά βοηθάει σύμφωνα με έρευνες και στην απώλεια βάρους και την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Κοιμάστε λιγότερο

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας προσαρμογής για όλη την οικογένεια. Η καθημερινή ρουτίνα παιδιών και γονιών αλλάζει, οι υποχρεώσεις αυξάνονται και είναι πολύ πιθανό να κοιμάστε λιγότερες ώρες το βράδυ. Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου επηρεάζει την υγεία του οργανισμού και το σωματικό βάρος.

Η σύνδεση ύπνου και απώλειας βάρους μπορεί να εξηγηθεί μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο η στέρηση ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα.
Οι ορμόνες λεπτίνη και η γκρελίνη ρυθμίζουν τα συναισθήματα πείνας και πληρότητας. Πιο συγκεκριμένα, η λεπτίνη απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και δρα για να καταστέλλει την όρεξη, ενώ η γκρελίνη απελευθερώνεται από το στομάχι και είναι αυτή που προκαλεί το αίσθημα της πείνας.

Κανονικά οι δύο αυτές ορμόνες δρουν συνεργατικά και σας βοηθούν να καταλάβετε πότε νιώθετε πείνα και πότε χρειάζεστε ενέργεια. Η στέρηση ύπνου, ωστόσο, μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες αυτές. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν δώδεκα υγιείς άντρες έδειξε ότι η στέρηση ύπνου είχε σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή λεπτίνης κατά 18% και την αυξημένη παραγωγή της γκρελίνης κατά 28%.

Young Woman Sleeping Well In Bed Hugging Soft White Pillow. Girl Resting, Good Night Sleep. Woman Sl

Αύξηση βάρους το φθινόπωρο – Τι να κάνετε

  • Μην αμελείτε να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά
  • Πίνετε τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα
  • Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας ακόμα και αν αυτό σημαίνει δεκάλεπτο περπάτημα
  • Ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου – Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο ειδικά σε μία περίοδο με τόσες αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα, αλλά προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και για τουλάχιστον οχτώ ώρες.


Πηγή

Loading...