Μωρό

Σε ποια ηλικία το παιδί θα πρέπει να μάθει την πικρή αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;

209ef5fa7096b4e6423fdf9afc56b93d.jpg


Άγιος Βασίλης… η πιο γλυκιά ιστορία και το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων που ακόμη και ως μεγάλοι είναι φορές που έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στην ύπαρξη του. Άλλωστε, είναι η ιστορία που κάνει ομορφότερη την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αν έχεις, δε, παιδί είναι ακόμη πιο ωραίο, αφού καλείσαι εσύ να γίνεις ο Άγιος Βασίλης του και να κάνεις πραγματικότητα την επιθυμία του. Όμως ξέρεις καλά πως μεγαλώνοντας το παιδί, θα πρέπει να μάθει την πικρή αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Άλλωστε και το ίδιο καθώς μεγαλώνει, είτε αρχίζει να υποψιάζεται, είτε ακούει από φίλους του πως δεν υπάρχει.

Και εδώ οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται τι να κάνουν. Να διατηρήσουν ζωντανό το μύθο της ύπαρξής του ή να «γκρεμίσουν» το όνειρο;

Η αλήθεια είναι πως πολλοί γονείς αισθάνονται αμηχανία στηνσκέψη ότι θα έρθει η μέρα που το παιδί τους θέσει το δύσκολο ερώτημα για τον γλυκό παππούλη με την κόκκινη στολή που μοιράζει δώρα και χαμόγελα σε όλα τα παιδάκια του κόσμου. Ακόμη κι αν επιλέξετε όμως να κρατήσετε το όνειρο ζωντανό όλο και κάποιο παιδάκι στην παιδική χαρά ή το σχολείο θα θορυβήσει το δικό σας και θα το γεμίσει δυσπιστία, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη ακόμη και απέναντι στους γονείς. Ποιο είναι το σωστό λοιπόν; Σε ποια ηλικία μπορούμε να αποκαλύψουμε τη αλήθεια στα παιδιά μας;

Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, έχει βρεθεί ότι γύρω στην ηλικία των 8 ετών κατά μέσο όρο τα περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν την αλήθεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ τα παιδιά αντιδρούν ήπια στο νέο της μη ύπαρξης του Αϊ Βασίλη , οι γονείς στεναχωριούνται περισσότερο στην αποκάλυψη αυτή.

Το πότε τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη μη ύπαρξη του Αϊ Βασίλη σχετίζεται με το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών και την γνωσιακή τους ωρίμανση. Σταδιακά φαίνεται ότι υπάρχει μείωση των ποσοστών πίστης στις ηλικίες των 4 και 6 ετών κάτι που σχετίζεται και με την ωρίμανση που αναφέρεται σε θεωρίες.

Tα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας δεν εντυπωσιάζονται με τις εκπληκτικές δυνατότητες του Αϊ Βασίλη, ούτε με τις μη λογικές απαντήσεις που δίνουν οι μεγάλοι στις ερωτήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση το παιδί θα πρέπει να μάθει από εσάς την αλήθεια. Αν έχετε δε παιδιά και το μεγαλύτερο ξέρει την αλήθεια, θα πρέπει να του εξηγήσετε πως το μικρό του αδελφάκι είναι νωρίς να τη μάθει. Κι ένας τρόπος για να καταφέρετε να κρατήσει το μεγάλο παιδί το «μυστικό», είναι να το βάλετε κι αυτό στη διαδικασία και γιατί όχι, να γίνει εκείνος ο… Άγιος Βασίλης.


Πηγή

Loading...