Διάφορα

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος του ταξιδιού

tip-11

Οι διακοπές έφτασαν και πολλά άτομα ετοιμάζονται για ένα ταξίδι. Ενώ οι διακοπές θεωρούνται συνήθως σαν χρόνος που χαλαρώνουμε και κάνουμε ένα διάλειμμα από τα καθημερινά μας προβλήματα, μερικά άτομα αισθάνονται τόσο μεγάλο άγχος που μπορεί να χαλάσει το οποιοδήποτε αίσθημα αναψυχής. Το άγχος του ταξιδιού αντιμετωπίζεται συνήθως με τεχνικές ελέγχου της σκέψης. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Ένας ταξιδιώτης που αισθάνεται στρες μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε ή και τις δύο μεθόδους για να καταπραΰνει το πρόβλημα και να απολαύσει το ταξίδι του.

Βήμα 1°: Αναγνώρισε τις αιτίες που σου προκαλούν άγχος για το επικείμενο ταξίδι σου και κάνε μια λίστα. Κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με το φόβο σου να πετάς ή να αφήσεις το σπίτι σου αφύλαχτο. Ίσως να φοβάσαι ότι κάτι θα πάει στραβά στο ταξίδι σου (π.χ. να αρρωστήσεις) για το οποίο δεν έχεις προετοιμαστεί. Πρέπει να εντοπίσεις τις πηγές του άγχους σου πριν μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις διανοητικά.

Βήμα 2°: Εξέτασε τη λίστα των ανησυχιών σου και γράψτε τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε μία από αυτές ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορείς να ζητήσεις από ένα γείτονα ή άτομο που εμπιστεύεσαι να επισκέπτεται το σπίτι σου κάθε τόσο όσο λείπεις, εάν ανησυχείς για αυτό. Εάν φοβάσαι τα αεροπλάνα, κάνε σχέδια να κράτας τον εαυτό σου απασχολημένο διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας στο κινητό ή iPod, ή δουλεύοντας στον υπολογιστή σου. Μπορείς επίσης να ζητήσεις από το γιατρό σου να σου γράψει μια συνταγή για κάποιο φάρμακο που καταστέλλει το άγχος. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις κάθε ανησυχία στη λίστα σου, αλλά προσδιόρισε όσες το δυνατόν περισσότερες.

Βήμα 3°: Χρησιμοποίησε τεχνικές ελέγχου της σκέψης σου για να διακόπτεις σκέψεις για ανησυχίες που δεν έχουν τρόπο για να τις θέσεις υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να εμποδίσεις απροσδόκητες καταστάσεις από το να προκαλέσουν προβλήματα στο ταξίδι σου. Όταν λοιπόν αρχίσεις να ανησυχείς για οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, φέρε την εικόνα ενός τεράστιου κόκκινου φαναριού στο μυαλό σου και σκέψου “δεν μπορώ να κάνω τίποτα σχετικά με αυτήν την ανησυχία. Είναι καλύτερα να σώσω την ενέργειά μου για κάτι που μπορεί να συμβεί πραγματικά.”

Βήμα 4°: Ηρέμησε ελέγχοντας την αναπνοή σου. Αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Εισέπνεε βαθιά από τη μύτη σου μετρώντας μέχρι το τέσσερα, κράτα την αναπνοή σου μετρώντας μέχρι το τέσσερα, και εξέπνεε από το στόμα σου αργά μετρώντας μέχρι το τέσσερα.

Βήμα 5°: Επέτρεψε στον εαυτό σου να έχει ένα λιγότερο-από-τέλειο ταξίδι. Μπορεί να προκαλείς άγχος στον εαυτό σου εάν στοχεύεις να έχεις τις τέλειες διακοπές, επειδή ποτέ δεν μπορείς να ελέγχεις την κάθε κατάσταση. Αναγνώρισε αυτό το γεγονός και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι “δεν χάλασε ο κόσμος αν κάτι πάει στραβά.”

Βήμα 6°: Εάν οι φόβοι σου είναι γενικοί και απροσδιόριστοι, ζήτα από το γιατρό σου να σου γράψει μια συνταγή για ένα χαλαρωτικό φάρμακο. Είναι δύσκολο να χειριστείς διανοητικά το άγχος του ταξιδιού εάν δεν μπορείς να προσδιορίσεις συγκεκριμένες ανησυχίες. Φάρμακα που περιέχουν βενζοδιαζεπίνη, όπως το Xanax μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’ ανάγκην για την βραχυπρόθεσμη διαχείριση του άγχους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Loading...