Μωρό

Πώς αλλάζει το μητρικό γάλα ανάλογα με το φύλο του παιδιού

2f7a4b9c9b76421a48ad9f9fad94c732.jpg


Διαφορές παρουσιάζει το μητρικό γάλα ανάλογα με το φύλο του παιδιού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτή η μελέτη είναι εμπνευσμένη από μια προηγούμενη έρευνα η οποία έδειξε ότι κάποια θηλαστικά παράγουν γάλα προσαρμοσμένο για το συγκεκριμένο φύλο του μωρού τους. Για παράδειγμα, οι μαϊμούδες παράγουν γάλα πλουσιότερο σε λίπη και σε ενέργεια για τους αρσενικούς απογόνους τους, αλλά παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο για τις θηλυκές απογόνους τους.

Για να δουν εάν αυτή η θεωρία ισχύει για τους ανθρώπους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Εθνική Μελέτη Υγείας των Εφήβων, μια μεγάλη και μακροχρόνια ιατρική μελέτη για τη συμπεριφορά των νέων Aμερικανών. Για την μελέτη αυτή, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από περισσότερους από 20.000 έφηβους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά την εφηβεία. Καταγράφηκαν το βάρος και το ύψος σε κάθε χρονική στιγμή και πληροφορίες για το θηλασμό που έδωσαν οι μητέρες.

Οι ερευνητές έδωσαν βάση περισσότερο στα στοιχεία που συλλέχθηκαν από δίδυμα: δίδυμα ίδιου φύλου και δίδυμα διαφορετικών φύλων, που είχαν θηλάσει ή όχι.

Η έρευνα έγινε σε 546 δίδυμα ίδιου φύλου και 233 δίδυμα διαφορετικού φύλου. Χρησιμοποιώντας όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία όσον αφορά το βάρος και το ύψος, συγκρίνανε την ανάπτυξή τους.

Βρήκαν ότι τα δίδυμα ίδιου φύλου που είχαν θηλάσει, ήταν ψηλότερα και βαρύτερα κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή, από ότι τα δίδυμα διαφορετικού φύλου (τα οποία θήλασαν μητρικό γάλα που δεν ήταν δυνατόν να προσαρμοστεί στις ανάγκες των διαφορετικών φύλων των διδύμων).

Τα δίδυμα του ίδιου φύλου που δεν είχαν θηλάσει ποτέ ήταν κοντύτερα και ελαφρύτερα από τα δίδυμα αντίθετου φύλου που δεν είχαν θηλάσει.

 


Πηγή

Loading...