Εγκυμοσύνη

Πρώτη εγκυμοσύνη; Οι ειδικοί συστήνουν: Καλύτερα πριν πατήσεις τα τριάντα!

Ακόμα κι αν η σύγχρονη ζωή δημιουργεί πολλές προκλήσεις και επηρεάζει την απόφασή μας για το πότε είναι καλύτερο να γίνεις μαμά για πρώτη φορά, το να μείνεις έγκυος πριν γίνεις 30 είναι μια σωστή επιλογή από την άποψη της υγείας.

Το 2016, η μέση ηλικία της Ελληνίδας γυναίκας στην πρώτη εγκυμοσύνη της ήταν τα 29,4 έτη. Επομένως, οι γυναικολόγοι, ειδικά εκείνοι που διαθέτουν την άδεια FMFγια την εξέταση αυχενικής διαφάνειας (που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε ένα έμβρυο), συστήνουν στις υγιείς γυναίκες να μείνουν έγκυες για πρώτη φορά πριν γίνουν 30.

Γιατί όμως? Έχει παρατηρηθεί ότι ο κίνδυνος να αποκτήσει μια γυναίκα ένα παιδί με γενετικές παθήσεις είναι χαμηλότερος πριν γίνει 25 και αρχίζουν να αυξάνεται μέχρι τα 30. Μετά από 35, οι πιθανότητες αυξάνονται απότομα, γεγονός που θέτει τις γυναίκες άνω των 30 ετών σε ομάδα κινδύνου, επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εργασίας. Ο κίνδυνος αυθόρμητης σύλληψης πέφτει επίσης μετά από 35 χρόνια, αναγκάζοντας πολλές γυναίκες και ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας να προσφεύγουν σε ιατρική βοήθεια με τη μορφή IVF-ET. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η έγκυος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αποβολής.

Άλλες πιθανές επιπλοκές που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, θρόμβωση, αναστολή ανάπτυξης του εμβρύου, διαβήτη κύησης και πρόωρο τοκετό. Συνεπώς, όλες οι έγκυες γυναίκες υψηλού κινδύνου συνιστώνται να υποβάλλονται σε πρόσθετες εξετάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν με μεγάλη ακρίβεια ότι το μωρό που θα φέρουν στον κόσμο θα είναι υγιές.

Η καλύτερη και ασφαλέστερη διαθέσιμη διαδικασία είναι το τεστ NIFTY, που αξιολογεί τον κίνδυνο για τις συνηθέστερες γενετικές παθήσεις στο έμβρυο. Το NIFTYείναι πολύ εύκολο στη χρήση και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη 10ηεβδομάδα της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση, που σημαίνει ότι δεν απαιτεί ενδεχομένως επικίνδυνες επεμβατικές διαδικασίες, μόνο το δείγμα αίματος της εγκύου γυναίκας. Επειδή το αίμα της μητέρας περιέχει το DNAτου μωρού της, το εργαστήριο μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να αποκαλύψει με ακρίβεια 99% τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με οποιαδήποτε από τις συνηθέστερες γενετικές ανωμαλίες. Με τον τρόπο αυτό, ο έλεγχος επιτρέπει στους μελλοντικούς γονείς να παραμείνουν ήρεμοι, και αφοσιωθούν στην προετοιμασία της άφιξης του μωρού τους ή να ζητήσουν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ανίχνευσης γενετικών ανωμαλιών.

Η καλύτερη και ασφαλέστερη διαθέσιμη διαδικασία είναι η δοκιμή NIFTY, η οποία αποκαλύπτει τον κίνδυνο για τις συνηθέστερες γενετικές παρατυπίες στο έμβρυο. Το NIFTYείναι πολύ εύκολο στη χρήση από την πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για μια μη επεμβατική δοκιμή, που σημαίνει ότι δεν απαιτεί ενδεχομένως επικίνδυνες επεμβατικές διαδικασίες, μόνο το δείγμα αίματος της εγκύου γυναίκας. Επειδή το αίμα της μητέρας περιέχει το DNAτου μωρού της, το εργαστήριο μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να αποκαλύψει με ακρίβεια 99% τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με οποιαδήποτε από τις συνηθέστερες γενετικές ανωμαλίες. Με τον τρόπο αυτό, ο έλεγχος επιτρέπει στους μελλοντικούς γονείς να είναι ανέμελοι σε προετοιμασίες για την άφιξη του μωρού τους ή να ζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ανίχνευσης γενετικών ανωμαλιών.

Στην Ελλάδα, το NIFTYδιατίθεται σε περισσότερα από 40 γυναικολογικά γραφεία και κλινικές, και τα αποτελέσματα του τεστ είναι έτοιμα σε μόλις 6-8 ημέρες μετά την πραγματοποίηση της εξέτασης.

Με αυτόν τον τρόπο, το NIFTYσάς επιτρέπει να μάθετε περισσότερα για την υγεία του μωρού σας με απόλυτα ασφαλή τρόπο και να απολαμβάνετε την εγκυμοσύνη χωρίς στρες!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.niftytest.gr, και ακολουθείστε μας στο [email protected]και στο Instagram#nifty_test_greece

The post Πρώτη εγκυμοσύνη; Οι ειδικοί συστήνουν: Καλύτερα πριν πατήσεις τα τριάντα! appeared first on all4mama.

Loading...