Μωρό

Παιδικό δωμάτιο: Τα βασικά χρώματα και πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών

DOMATIO5.jpg


Τα διάφορα χρώματα και οι αποχρώσεις τους έχουν την ικανότητα να εμπνεύσουν, να διεγείρουν, να καταπραΰνουν, να θεραπεύσουν ακόμα και να ταράξουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην επίδραση των χρωμάτων.

Έτσι, έχει σημασία να επιλέξετε το σωστό χρώμα για το δωμάτιο του παιδιού. Αν και οι επιστήμονες μας έχουν μάθει πολλά πράγματα για τον τρόπο που το χρώμα επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας, πρέπει να έχετε κατά νου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αυτές οι γενικεύσεις δεν ισχύουν για όλους.

Αλλά αν θέλετε να μάθετε γενικά ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα για το δωμάτιο του παιδιού σας διαβάστε παρακάτω:

Κόκκινο

Το κόκκινο μπορεί να ενεργοποιήσει το σώμα και να διεγείρει το μυαλό, να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στο κόκκινο χρώμα ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά και την ανικανότητα της συγκέντρωσης. Το κόκκινο είναι ωραίο και έντονο, αλλά δεν είναι και το καλύτερο χρώμα για ένα παιδικό δωμάτιο.

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα χρώματα. Αυτό το ζεστό, φιλικό και νεανικό χρώμα είναι πραγματικά κατάλληλο για τα παιδιά, θεωρείται ότι ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη, την εξωστρέφεια και την ανεξαρτησία. Η κοινωνική φύση αυτού του χρώματος εμπνέει την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Κίτρινο

Οι περισσότεροι από μας συνδέουν το κίτρινο με τα συναισθήματα της ευτυχίας και του κεφιού. Μελέτες συνδύασαν επίσης αυτό το φωτεινό και χαρωπό χρώμα με το κίνητρο. Το απαλό κίτρινο μπορεί να βοηθήσει τη συγκέντρωση, ενώ το έντονο ενισχύει τη μνήμη. Δώστε προσοχή με την υπερβολική χρήση του φωτεινού κίτρινου! Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα της ταραχής ακόμη και του θυμού.

Πράσινο

Αυτή η ηρεμία του φυσικού χρώματος, έχει μια κατευναστική επίδραση σε ένα παιδί. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα ανάγνωσης ενός παιδιού και την κατανόηση.

Μπλε

Έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το κόκκινο, το μπλε μειώνει τα συναισθήματα του άγχους και της επιθετικότητας, ενώ παράλληλα μειώνει και την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Τα παιδιά που βιώνουν ξεσπάσματα ή άλλα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να εκτιμήσουν τις καθησυχαστικές επιδράσεις ενός μπλε δωματίου.

Ροζ

Αν και είναι συνήθως συνδέεται με τα κοριτσίστικα δωμάτια, το ροζ έχει μια κατευναστική αίσθηση και για τα δύο φύλα.


Πηγή

Loading...