Μπαμπάς

Οι λόγοι που ένα μωρό δεν κοιμάται το βράδυ

Οι-λόγοι-που-ένα-μωρό-δεν-κοιμάται-το-βράδυ.jpg


Ένα από τα αιώνια ερωτήματα που απασχολεί, κυρίως, τους νέους γονείς είναι το: «γιατί δεν κοιμάται το μωρό μου κατά τη διάρκεια της νύχτας;».

Μπορεί να πεινάει, μπορεί μην έχει προσαρμοστεί ακόμη σε ένα πρόγραμμα, να τον πονάνε τα δοντάκια του ή απλά επειδή έτσι θέλει! Το αποτέλεσμα όμως είναι οι γονείς να ξαγρυπνάνε και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους την επόμενη μέρα. Δείτε λοιπόν ποιες είναι οι πιθανές αιτίες.

Πονόκοιλος

Αν το μωράκι σας κάνει γκριμάτσες κατά τη διάρκεια του ύπνου και σηκώνει τα ποδαράκια στην κοιλίτσα του, μπορεί να έχει πονόκοιλο. Ξέρουμε όλοι πόσο εύκολα μπορεί ένας πόνος στην κοιλίτσα να διακόψει τον ύπνο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε διάφορες ασκήσεις ώστε να το ανακουφίσετε όμως το «ποδήλατο» με τα ποδαράκια ή να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο αν υποψιάζεστε παλινδρόμηση.

Πεινάει

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό σας θα πρέπει να τρέφεται συχνά, που σημαίνει ότι θα ξυπνάει και κατά τη διάρκεια της νύχτας για να φάει. Μπορεί στην αρχή να σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τι μπορεί να θέλει, αν δηλαδή πεινάει ή απλά του αρέσει να πιπιλάει το δάχτυλο, με τον καιρό όμως θα μάθετε να αποκρυπτογραφείτε τα συνθήματα που σας δίνει.

Έχει μπερδευτεί με το πρόγραμμά του

Μερικά μωρά συγχέουν την ημέρα με τη νύχτα. Αν το μωράκι σας κοιμάται για περισσότερες από τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το ξυπνήσετε. Τη νύχτα φροντίστε να κλείνετε τις κουρτίνες, έτσι ώστε να καταλαβαίνει ότι είναι βράδυ. Μπορεί να σας πάρει 1 – 2 βδομάδες να προσαρμοστείτε σε μια ρουτίνα, αλλά θα τα καταφέρετε.

Είναι κουρασμένο και έχει υπερδιέγερση

Ξέρετε το συναίσθημα του να είσαι τόσο πολύ κουρασμένος, αλλά να μην μπορείς να κοιμηθείς; Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στα μικρά μας. Η λύση είναι να το βάζετε για ύπνο μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια της κούρασης. Μην είστε αυστηρές με τον εαυτό σας ή το μικρό σας, αν δεν το κάνετε σωστά κάθε μέρα. Τις περισσότερες φορές θα το κάνετε.

Δεν είναι άνετα

Ο ύπνος σε υγρή επιφάνεια δεν είναι για κανέναν ευχάριστος. Είναι λοιπόν φυσικό το μωρό σας να ξυπνάει επειδή είναι βρεγμένο ή λερωμένο.

Δεν βολεύεται στον ύπνο του

Κάποια μωρά είναι υπναράδες, άλλα πάλι όχι. Μπορεί απλά να μην έχει βρει τη δική του «βολική» θέση για τον ύπνο. Οι σύγχρονοι επιστήμονες συμφωνούν ότι το μωρό είναι προτιμότερο να κοιμάται ανάσκελα, ακόμη κι αν έχει την τάση να κάνει εμετό. Η στάση αυτή λέγεται πως είναι πιο ασφαλής ακόμη κι από την πλάγια στάση. Αυτό επειδή όταν είναι ανάσκελα μπορεί να βλέπει όλον το περιβάλλοντα χώρο και τη μαμά με τον μπαμπά, φυσικά.

Απλά θέλει την αγκαλιά σας

Το μικρό σας βρισκόταν στην κοιλίτσα σας για εννέα μήνες. Και τώρα, ξαφνικά, δεν είναι εκεί. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση και συχνά το μωρό σας μπορεί να μην κοιμάται μόνο και μόνο επειδή χάνει την αφή μαζί σας. Είστε ο κόσμος του και μερικές φορές το μόνο που θέλει είναι ένα χάδι, ένα φιλάκι.


Πηγή

Loading...