Μωρό

ΟΑΕΔ: Δωρεάν διακοπές για 533.000 δικαιούχους – Πώς γίνονται οι αιτήσεις

παραλία-1-730x330.jpg


Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο ΟΑΕΔ “πακέτα” δωρεάν διακοπών για 533.000 δικαιούχους με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Ο κοινωνικός τουρισμός δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές από τον ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση φαίνεται πως δεν θα είναι υψηλή λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6-7 χρόνια.

Tα στελέχη του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο φετινό έκτακτο και ενισχυμένο πρόγραμμα δωρεάν διακοπών από τον ΟΑΕΔ είναι 420.000 άτομα και σε αυτά θα προστεθούν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ, αφού περσινό πρόγραμμα λήγει κανονικά φέτος τον Ιούλιο.

Οι αιτήσεις

Συνολικά παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανώς από 10 ή 15 Ιουνίου, αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, λόγω του κορονοϊού. Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ. Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων ευρώ κάλυπτε λιγότερους δικαιούχους και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, ανήλικα τέκνα, έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν. Με τα 30 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός των διακοπών αυτών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.


Πηγή

Loading...