Μπαμπάς

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες ανταγωνίζονται στα ίσια σε θερμίδες πίτσα και πιτόγυρο

Μελομακάρονα-και-κουραμπιέδες-ανταγωνίζονται-στα-ίσια-σε-θερμίδες-πίτσα-και.jpg


Τα Χριστούγεννα έρχονται και ήδη έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε τα παραδοσιακά γλυκά της εορταστικής περιόδου. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες είναι τα πιο δημοφιλή και κάθε χρόνο έχουν την τιμητική τους.

Και κάθε χρόνο εννοείται πως τα τιμάμε και οι ίδιοι, τόσο που σε πολλά σπίτια δεν προφταίνουν να δουν… Χριστούγεννα. Οπότε ακόμη μία δόση από μελομακάρονα, κυρίως, που καταναλώνονται και περισσότερο, είναι απαραίτητη.

Γιατί η αλήθεια είναι πως τα μελομακάρονα, αλλά και τους κουραμπιέδες τα τρώμε σα να μην υπάρχει αύριο. Δύο-δύο, ακόμη και τρία – τρία. Έχετε, όμως, σκεφτεί πόσες θερμίδες έχουν αυτά τα μικρά κομμάτια; Γιατί μπορεί να έχετε ακούσει ότι τις έχουν τις θερμίδες τους και είναι παχυντικά, όμως, στην πραγματικότητα σας έχει περάσει ως ιδέα να κάνετε μία αντιστοιχία για παράδειγμα με την πίτσα; Άλλο αγαπημένο σνακ που όπως ξέρουμε, αποτελεί διατροφική «βόμβα».

Ψάξαμε, λοιπόν και κάναμε τις αναλογίες. Και τα αποτελέσματα μάλλον είναι αποκαρδιωτικά, διότι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι και τόσο… αθώα θερμιδικά.

Δείτε παρακάτω:

Μελομακάρονα

Είναι τα πιο δημοφιλή κι αυτά που οι περισσότεροι τα τρώνε ακόμη και τρία-τρία. Έχετε, όμως, σκεφτεί πως αυτά τα τρία μελομακάρονα αντιστοιχούν (παρά λίγες θερμίδες παρακάτω) με ένα πιτόγυρο;

Συγκεκριμένα, ένα μελομακάρονο βάρους 35 γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά. Μία πίτα αλάδωτη με γύρο χοιρινό, πατάτες και τζατζίκι έχει 570 θερμίδες, όσες δηλαδή τρία μελομακάρονα.

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες είναι αλήθεια πως είναι νόστιμοι, αλλά έχουν πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα. Και οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωσή τους με μέτρο. Εδώ, θα κάνουμε αντιστοιχία με την πίτσα, την οποία επίσης – όπως γνωρίζουμε χρόνια τώρα – πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά. Ένα κομμάτι πίτσα σπέσιαλ από την άλλη έχει λίγες θερμίδες παραπάνω και συγκεκριμένα 266. Άρα, μισή πίτσα (αν είναι έξι κομματιών) αντιστοιχεί περίπου με τρεις κουραμπιέδες!

Δίπλες

Είναι το τρίτο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό που έχει και αυτό την τιμητική του στα περισσότερα σπίτια. Σε σύγκριση με τα παραπάνω, είναι περισσότερο… αθώες, ειδικά αν τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Αλλά τις θερμίδες τους τις έχουν.

Συγκεκριμένα, 1 δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες. Εδώ, αν φας τρεις δίπλες είναι σα να τρως μία σοκολάτα γάλακτος 100 γρ.

Πόσο πρέπει να τρέξετε ή να περπατήσετε για να κάψετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Με λίγα λόγια, με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά ξεγελιόμαστε και τρώμε αρκετά σε ποσότητα και μάλιστα μέσα στην ημέρα, χωρίς να το καταλάβουμε. Γι’ αυτό πριν περάσετε στο τρίτο μελομακάρονο σκεφτείτε πόση ώρα περπατήματος ή τρεξίματος χρειάζεται για να το κάψετε.

Μελομακάρονα

Χρειάζεται 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο για να κάψετε το ένα κομμάτι

Κουραμπιέδες

Χρειάζεται 1 ώρα περπάτημα ή 25 λεπτά τρέξιμο για το ένα κομμάτι

Δίπλες

Χρειάζεται 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο για το ένα κομμάτι.


Πηγή

Loading...