Μωρό

Λιστερίωση και εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να ξέρετε

0cb63cef662d4302f153e7a37919a9fe.jpg


Η λιστερίωση είναι μια επικίνδυνη λοίμωξη που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Listeria monocytogenes.

Επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες που κυοφορούν και τους ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.Γενικά, όταν ένα άτομο παρουσιάζει λοίμωξη από λιστερία, οι γιατροί κατηγορούν αυτόματα την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί πριν από τη συσκευασία .
Η περίοδος επώασης είναι μεγάλη. Στην πραγματικότητα, μπορούν να περάσουν έως και έξι εβδομάδες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων. Αυτή η παρατεταμένη περίοδος καθυστέρησης καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποια τρόφιμα προκάλεσε την εξάπλωση των βακτηριδίων.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν εμφανίζεται συχνά σε όσους έχουν καλή υγεία. Αντίθετα, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Λιστερίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι πιθανότητες έγκυων γυναικών που προσβάλλονται από αυτή τη λοίμωξη είναι 20 φορές υψηλότερες από εκείνες ενός υγιούς ενήλικα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων λιστερίωσης εμφανίζονται σε έγκυες γυναίκες. Αυτά τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βάζουν το μωρό σε υψηλό κίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατό του.

Οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κύησης επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων γυναικών. Ως αποτέλεσμα, γίνονται πιο ευαίσθητα στη λιστερίωση.

Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να αποφευχθεί η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή στη listeria monocytogenes, έτσι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να απέχουν από αυτά.

Η μετάδοση αυτής της λοίμωξης στο έμβρυο συμβαίνει μέσω του πλακούντα. Μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν η ίδια η μητέρα δεν έχει δείξει ότι έχει προσβληθεί από τη λοίμωξη. Οι συνέπειες της λιστερίωσης στα αγέννητα μωρά κυμαίνονται από νευρολογική βλάβη, πρόωρη γέννηση, αποβολή και θνησιγένεια.


Πηγή

Loading...