Μαμά

Εμμηνόπαυση: Πώς θα διαπιστώσετε αν έχετε οστεοπόρωση

emminopavsi-kai-osteoporosi-1

Κάποια στιγμή της ζωής τους όλες οι γυναίκες θα φτάσουν στην εμμηνόπαυση. Στην αρχή, η έμμηνη ρύση («περίοδος») γίνεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υπάρχει ο σταθερός αναπαραγωγικός κύκλος. Επίσης, η απώλεια αίματος μπορεί άλλοτε να είναι πιο μεγάλη και άλλοτε να λιγοστεύει ή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο σε διαφορετικές περιόδους.

Εξάψεις, βραδινοί ιδρώτες, ευερεθιστότητα είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Αυτή η περίοδος καλείται περιεμμηνοπαυσιακή. Η εμμηνόπαυση επέρχεται όταν η «περίοδος» σταματήσει τελείως. Αυτή η μετάβαση έρχεται ως φυσικό επακόλουθο και συμβαίνει συνήθως ανάμεσα στα 40 και 50 έτη.

Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος. Ακόμα και δύο με τρία έτη (πολύ σπάνια περισσότερα) σε μερικές γυναίκες. Είναι μια περίοδος στην οποία κυριαρχούν σωματικές αλλά και ψυχικές αλλαγές. Πάντως υπάρχουν και γυναίκες που δεν εμφανίζουν καθόλου αυτά τα, κατά γενική ομολογία, ενοχλητικά συμπτώματα.

emminopavsi kai osteoporosi 3

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν υποβληθεί μια γυναίκα σε αφαίρεση ωοθηκών, και μάλιστα τότε συμβαίνει πιο απότομα. Με όποιον τρόπο και αν συμβεί πάντως, ως αποτέλεσμα είναι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια οστικής μάζας.

Σε κάποιες γυναίκες η απώλεια αυτή μπορεί να είναι πολύ απότομη και σοβαρή.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών , δύο μείζονες παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα που έχετε να εκδηλώσετε τη νόσο είναι :

1.Η ποσότητα της οστικής μάζας που έχετε όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αυτή τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να εκδηλώσετε οστεοπόρωση, χάνοντας οστική μάζα. Αν είχατε χαμηλή τιμή «κορυφαίας οστικής πυκνότητας» και παράγοντες που ευνοούν την απώλεια οστικής μάζας, ο κίνδυνος για οστεοπόρωση μεγαλώνει.
2. Ο ρυθμός με τον οποίο χάνεται οστική μάζα μετά την εμμηνόπαυση. Για ορισμένες γυναίκες ο ρυθμός απώλειας οστικής μάζας είναι μεγαλύτερος από ότι σε άλλες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές μπορούν να χάσουν 20%,ισως και μεγαλύτερο ποσοστό, από την οστική τους μάζα μέσα σε χρονικό διάστημα 5 με 7 ετών μετά την εμμηνόπαυση! Αυτές οι γυναίκες είναι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οστεοπόρωση.

Ανακαλύπτοντας αν έχετε οστεοπόρωση

Αν είστε ήδη στην εμμηνόπαυση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το πότε πρέπει να υποβληθείτε σε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Το ιατρικό ιστορικό σας, οι παράγοντες κινδύνου που έχτε για οστεοπόρωση και το ιστορικό καταγμάτων συνήθως καθορίζουν τη χρονική στιγμή που πρέπει να κάνετε την εξέταση. Η εξέταση αυτή μπορεί να σας ενημερώσει εγκαίρως αν έχετε τη νόσο ή αν είστε επιδεκτική σε αυτή. Ο ιατρός σας στη συνέχεια, με βάση κυρίως αυτή τη μέτρηση, θα σας συμβουλεύσει για το αν θα απαιτηθεί αν λάβετε φαρμακευτική αγωγή ή όχι.

emminopavsi kai osteoporosi 2

Θεραπεία με υποκατάστασης με οιστρογόνα

Αν έχετε συμπτώματα που εμφανίζονται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, όπως ιδρώτες, εξάψεις, ο ιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα ή με συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης. Ορισμένοι ιατροί αποφεύγουν τη χορήγηση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων λόγω των πιθανών σοβαρών παρενεργειών. Ιδιαίτερα σημειώνουμε τις περιπτώσεις εμφάνισης νεοπλασίας του μαστού, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών επεισοδίων, θρομβώσεων και άλλων διαταραχών, τα οποία μπορούν να είναι απότοκα της λήψης θεραπείας υποκατάστασης.

Από την άλλη πλευρά, αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την θεραπεία υποκατάστασης για την ανακούφιση των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, προστατεύετε ταυτόχρονα και την οστική σας υγεία!

Λόγω των σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών και των κινδύνων που ενέχουν αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε την μικρότερη δυνατή δόση με την οποία ελέγχονται τα συμπτώματά σας και φυσικά για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Πρέπει πάντα να ζυγίζετε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη αυτών των φαρμάκων και να λάβετε, με τη συμβουλή του ιατρού σας, το κατάλληλο για την περίπτωσή σας σκεύασμα.

Ιδιαίτερα ωφελούνται από αυτά τα φάρμακα γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση νωρίς ή που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών. Οι γυναίκες με ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου νεοπλασίας μαστού θα πρέπει να αποφύγουν αυτά τα φάρμακα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

  • ΔΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Loading...