Μπαμπάς

Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή: Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Εγκυμοσύνη-και-στοματική-υγιεινή-Τρία-πράγματα-που-πρέπει-να-γνωρίζετε.jpg


Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να πρήζονται και να αιμορραγούν τα ούλα και να αυξάνεται η πιθανότητα συσσώρευσης πλάκας. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου ότι τα πρώτα δοντάκια του μωρού αρχίζουν να αναπτύσσονται περίπου στους τρεις μήνες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για τα ούλα και τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Να έχετε επίγνωση των αλλαγών στα ούλα

Οι τακτικές περιοδοντικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς η εγκυμοσύνη προκαλεί ορμονικές αλλαγές που θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν αλλαγές στα ούλα σας, όπως: ευαισθησία, αιμορραγία ή πρησμένα ούλα και επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν αναπτυχθεί το πρόβλημα.

Βούρτσισμα με προσοχή

Μπορεί να είναι προφανές αλλά είναι λιγότερο πιθανό να βουρτσίζετε τα δόντια σας όταν πάνω στη βιασύνη σας και θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση της ουλίτιδας (ασθένεια των ούλων) και την περιοδοντίτιδα (μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων). Αυτό προκαλείται όταν η πλάκα εκτείνεται πέρα από τη γραμμή των ούλων και οδηγεί σε μόλυνση, αλλά μπορεί να προληφθεί αν είστε σχολαστική με το βούρτσισμα των δοντιών. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τη συχνότητα των συναντήσεων που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής

Η υγιεινή διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι είναι μια πηγή των βασικών μετάλλων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των δοντιών του μωρού, των ούλων και των οστών. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα σνακ. Είναι γνωστό ότι μπορεί να σας πιάσει λιγούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερα γλυκά τρώτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης της τερηδόνας.


Πηγή

Loading...