Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη & διατροφή: Ποια θαλασσινά & ψάρια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;

pregnant-seafood

Καλοκαίρι χωρίς ήλιο, θάλασσα και μεζεδάκια δίπλα στο κύμα δεν γίνεται. Και για να είμαστε ειλικρινείς, σε ποιον δεν αρέσει να απολαμβάνει το καταγάλανο τοπίο και τον ήλιο με ουζάκι και φρέσκο ψάρι ή θαλασσινά;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με κάποια πράγματα και η διατροφή είναι ένα από αυτά. Για το ουζάκι φυσικά ούτε λόγος, τι ισχύει όμως με τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά;

Ψάρια

Τα ψάρια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα. Μάλιστα, συμφωνα με τους ειδικούς, έχουν πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μαμά και το μωρό, όπως τη γρήγορη και υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού λόγω των ωμέγα-3 που περιέχουν. Τα ιδανικά ψάρια που ενδείκνυνται για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ο γαύρος, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα και ο σολωμός, ενώ καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση καρχαρία και ξιφία, γιατί εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου ο οποίος είναι επικίνδυνος για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

Θαλασσινά

Ό,τι ισχύει για τα ψάρια, ισχύει και για τα θαλασσινά. Και αυτή η κατηγορία τροφίμων είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου, πρέπει ωστόσο να καταναλώνονται με μέτρο και να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Οι γαρίδες θεωρούνται μία πολύ καλή επιλογή, αλλά αποφύγετε να καταναλώσετε πάνω από 170γρ την εβδομάδα. Όσον αφορά τα οστρακοειδή, επτρέπονται αρκεί και αυτά να είναι μαγειρεμένα καλά. Τα ωμά οστακοειδή μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στη μέλλουσα μαμά η οποία είναι πιο επιρρεπής την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αν λοιπόν έχετε λιγούρες για θαλασσινά και ψάρια, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να τα φάτε άφοβα, αρκεί να τα έχετε μαγειρέψει καλά. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις σουμβουλές του.

Πηγή: babycenter.co.uk

Και οι μάνες έχουν ψυχή και Instagram. Ακολούθησέ μας!Πηγή άρθρου – mothersblog.gr

Loading...