Μπαμπάς

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις φωνές στα παιδιά

Γιατί-δεν-πρέπει-να-βάζετε-τις-φωνές-στα-παιδιά.jpg


Αν νομίζετε ότι φωνάζοντας τα παιδιά σας αυτά θα πειθαρχήσουν κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Τα παιδιά όχι μόνο δεν ησυχάζουν αλλά τείνουν να συμπεριφέρονται χειρότερα.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η λεκτική βία και όχι μόνον η σωματική προς τους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο οι νέοι να εμφανίσουν κατάθλιψη, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι επισημαίνουν πως μπορεί οι γονείς να μην δέρνουν πια τα παιδιά τους (τουλάχιστον όχι συχνά), όμως είναι λάθος η αντίληψή τους ότι αν βάλουν τις φωνές, θα πετύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους» ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας Μινγκ-Τε Γουάνγκ.

Η επίπτωση στα παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι άσχετη με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειας.

Ο Μινγκ-Τε Γουάνγκ ανέφερε, «είναι λάθος η εντύπωση ότι εφόσον υπάρχει ένας στενός δεσμός γονιών- παιδιού, ο έφηβος θα καταλάβει ότι «το κάνουν επειδή με αγαπούν».

Η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος, όταν τα παιδιά προσπαθούν να αναπτύξουν την ταυτότητα του εαυτού τους. Όταν τους φωνάζετε, αυτό πλήττει την αυτο-εικόνα τους. Τους κάνει να νιώθουν πως δεν είναι ικανά, ότι είναι άχρηστα και ανάξια».


Πηγή

Loading...