Μπαμπάς

Αλλεργία στο γάλα: Ποιες αντιδράσεις εμφανίζουν τα παιδιά

Αλλεργία-στο-γάλα-Ποιες-αντιδράσεις-εμφανίζουν-τα-παιδιά.jpg


Το γάλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α και Β.

Ωστόσο, πολλά μωρά και παιδιά εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις που μας κινητοποιούν;

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συνηθισμένη τροφική αλλεργία στα παιδιά. Σπάνια είναι σοβαρή και συνήθως προκαλεί μια μέτριας έντασης αντίδραση, την οποία τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν μετά την ηλικία των τριών ετών.

Η αλλεργία στο γάλα είναι κατάσταση διαφορετική από τη δυσανεξία στη λακτόζη (ή στο αγελαδινό γάλα). Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αντιδρά στις πρωτεΐνες του γάλακτος, τις οποίες θεωρεί ως βλαβερές και εκδηλώνεται με μια ή περισσότερες αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Εάν ένα βρέφος είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα, είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι αλλεργικό και στις πρωτεΐνες του πρόβειου ή του κατσικίσιου γάλακτος ή ακόμα και στις πρωτεϊνες.

Επειδή το γάλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α και Β, είναι απαραίτητο να βρούμε κατάλληλα υποκατάστατα όταν πρόκειται να το αφαιρέσουμε από τη διατροφή του παιδιού.

Πρωτεΐνες υπάρχουν στο κρέας, στο κοτόπουλο, στο ψάρι, στη σόγια και σε κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ασβέστιο υπάρχει στις σαρδέλες, στα όσπρια, στο πολύσπορο ψωμί με σπόρια, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνες μπορούν να βρεθούν στα φρούτα και στα λαχανικά (ειδικά στα καρότα η βιταμίνη Α) και σε ενισχυμένα δημητριακά πρωινού, στα ψάρια, στους σπόρους και στους ξηρούς καρπούς.

Πάντα ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας που αφορούν το κάθε παιδί ξεχωριστά.


Πηγή

Loading...